implant


  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Site Tanıtımı
 ASPTurkiye.com Forum : Site Tanıtımı
Konu Konu: Koronavirüse karşı bağışıklık için çinko Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazanlarda
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
dean534
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 27-Ocak-2015
Ülke: Turkiye
Gönderilenler: 241
Gönderen: 29-Haziran-2020 Saat 16:49 | Kayıtlı IP Alıntı dean534

https://www.mynet.com/koronaviruse-karsi-bagisiklik-
icin-cinko-1198023-myyemek

Koronavirüse karşı güçlü bağışıklığın çok önem
kazandığı bu günlerde, karşımıza çıkan en önemli soru;
hangi vitamin ve elementleri takviye olarak almalıyız?
Bu konuda yapılan klinik çalışmalara baktığımızda
karşımıza Çinko, D vitamini ve C vitamini çıkıyor.

Özellikle vücudu viral enfeksiyonlara ve gribe karşı
korumada ve hücre hasarını azaltmada çinko ile ilgili
yapılan çalışmalar bize bu eser elementin önemini
vurguluyor. Gelin, çinko nedir, hangi besinlerde
bulunur, bu dönemde takviye olarak neden alınması
gerekir? sorularının cevaplarını Medikal Estetik
Hekimi Dr. Seran Göçer'den dinleyelim.
ÇİNKO NEDİR VE HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli
olan bir eser elementtir. İnsan vücudundaki birçok
fonksiyondan sorumludur ve en az 100 farklı enzimin
aktivitesini uyarmaya yardımcı olur. İnsan vücudu
yüksek miktarda çinkoyu depolayamadığı için, çinko
düzenli bir biçimde diyetinizin bir parçası olarak
tüketilmelidir. Çinkonun faydalarından yararlanmak
için sadece küçük bir miktar bir çinko alımı
yeterlidir.
En iyi çinko kaynakları fasulye, kırmızı et, kuru
yemiş, balık ve diğer deniz ürünleri, tam tahıllı
gevrekler ve süt ürünleridir. Bazı kahvaltılık
gevrekler ve içeriği zenginleştirilmiş yiyeceklerde
çinko bulunmaktadır.
Vejetaryenler, günlük tüketilmesi gereken miktardan
yaklaşık yüzde 50 daha fazla çinko almalıdır. Çünkü
bitki bazlı gıdalardan elde edilen çinkonun
bioyararlılığı hayvansal gıdalardan alınan çinkoya
oranla daha azdır. Ayrıca vücuttaki çinko düzeyi çinko
emilimini etkileyebilir. Çinko eksikliği olan insanlar
bu elementi daha fazla emerlerken, diyetinde yüksek
çinko ile beslenen insanlar daha az emerler. Yani
vücut sadece ihtiyacı kadar olan çinkoyu
sindirmektedir.
Yüksek miktarda çinko içeren besinlere göz atacak
olursak;
· Kakao (1 yemek kaşığı): 1,9 mg
· Pişmiş tavuk (100 gram): 1 mg
· Kefir veya yoğurt (170 gram): 1.4 mg
· Ispanak (150 gram): 1.4 mg
· Nohut (150 gram): 2,5 mg
· Kabak çekirdeği (150 gram): 6.6 mg
· Çiğ istiridye (85 gram): 14.1 miligram
· Sığır eti (85 gram): 7.0 miligram
· Konserve kuru fasulye (½ kase): 6.9 miligram
· Pişmiş yengeç (85 gram): 6.5 miligram
· Yağsız kıyma (85 gram): 5.3 miligram
· Pişmiş ıstakoz (85 gram): 3.4 miligram
· Pişmiş yabani pirinç (½ kase): 2.2 miligram
· Pişmiş bezelye (1 kase): 1.2 miligram
· Ceviz (28 gram): 1.3 miligram
· Kuru kavrulmuş yer fıstığı (28 gram): 0.9 miligram
Bu gıdaların dışında ek olarak alabileceğiniz çinko
takviyesi de bulunmaktadır. Çinkonun kullanımı
önerilen günlük dozlarda güvenlidir. Bu takviyeleri
seçerken etkiyi artıracak uygun formulüzasyonda
hazırlanmış olmasına ve klinik çalışmalarla
desteklenmiş olmasına dikkat edin. Günlük ihtiyacımız
olan çinkoyu, sağlıklı ve genç bireyler normal hayatta
doğal yiyeceklerden sağlayabilirler. Ancak bazı
durumlarda bu takviyeye ihtiyaç artar. Hamilelik,
ileri yaş, salgın durumları, bağışıklığı desteklemek
zorunda olduğumuz haller, kronik hastalıklara sahip
olanlar takviye olarak çinko kullanabilir.
SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÇİNKONUN ÖNEMİ
Çinkonun insanlar için gerekliliği 1960'ların başında
kabul edilmiştir. Bazı gıdalarda doğal olarak
bulunmasına rağmen bazı gıdalara eklenen ve bir besin
takviyesi olarak da karşımıza çıkan çinko,
sağlığımızın hemen hemen her yönü için çok önemli bir
mineraldir. İnsan sağlığı için çok az miktarda çinko
gerekli olduğu için "temel eser element" olarak
tanımlanır. Çinko sağlığın birçok yönü için hayati
öneme sahip olmasının yanı sıra insan vücudunun düzgün
büyümesi ve bakımı için de gereklidir.
Bunların başında; bağışıklık fonksiyonu, yara
iyileşmesi, kan pıhtılaşması, duyu fonksiyonları,
üreme sistemi, cilt fonksiyonları, tiroid fonksiyonu,
soğuk algınlığı semptomlarının süresini kısaltılması,
kan şekeri kontrolü, şiddetli ve inflamatuar akne,
kalp hastalığı riskini azaltılması ve gözde görmenin
iyileştirilmesi ve çok daha fazlası için gereklidir.
Özetle çinko; vücuttaki hasarları önlemede önemli role
sahiptir. Eksikliğinde ilk olarak bağışıklık sistemi
olumsuz etkilenir ve daha kolay hasta oluruz. Çinko
eksikliği daha çok yaşlılarda saptanan bir durumdur.
50 yaş sonrasında emilim düşeceği için ileri yaş
gurubunun viral hastalıklardan korunmasında Çinkonun
değeri artar. Kendinizde şu belirtileri görüyorsanız
Çinko ihtiyacınız muhtemelen artmış demektir; sık
idrara çıkma, iştahsızlık, sinirlilik, genel saç
dökülmesi, pürüzlü ve kuru cilt, yavaş yara
iyileşmesi, zayıf tat ve koku hissi, ishal ve bulantı.
ÇİNKONUN GIDA TAKVİYESİ OLARAK KULLANILDIĞINDA
FAYDALARI NELERDİR?
Çinko için günlük önerilen doz 15-30 mg’dır. Alınması
önerilen çinko takviyelerinin seçimini etkileyen
hususlar arasında çözünürlük, biyo-yararlanım, tat,
yan etkiler, maliyet ve gerekli doz ayarlaması
bulunmaktadır. Çinko takviyesi olarak adlandırılan
maddeler aslında kimyasal bileşim olarak birer çinko
tuzlarıdır. Çinko tuzlarının sulu çözeltideki
çözünürlükleri de doğal olarak farklıdır ve bu fark da
takviyelerin vücut tarafından emilimini etkileyen
önemli özelliklerden biri olarak göze çarpmaktadır.
European Food Safety Authority (EFSA) ya göre çinkonun
gıda takviyesi olarak kullanıldığında kabul edilmiş
faydaları şunlardır;
1.Cildin normal sağlığının korunmasında yararlı bir
fizyolojik(doğal etki) etkisi olduğunu kabul
edilmiştir.
2.DNA sentezi ve hücre bölünmesi üzerine etkileri ise;
"Cilt ve yara iyileşmesi’’ ni desteklediği kabul
edilmiştir. Çinkonun, DNA sentezi ve hücre bölünmesi
üzerine etkileri hücre yenilenmesini sağlar. Bu da
virüsler için önemli bir bariyer olan mukoza ve cildin
sağlamlığını artırır.
3.Yine cilt ve yara iyileşmesi üzerine olan
etkilerinden birisi de; protein sentezine katkıda
bulunmasıdır. Bu durumda saç, cilt ve tırnak yapısına
ait keratin ve kollajen sentezini desteklediği kabul
edilmiştir. Çinko, aynı zamanda bu proteinlerin
sentezine katılan çok sayıda enzimin önemli
bileşenidir.
4.     Testosteron hormonunun(erkeklik hormonu),
kandaki normal düzeylerinin korunmasında rol oynadığı
kabul edilmiştir. Yani “kasların sağlıklı olarak
büyümesini destekleyen hormonal ortamın korunması için
gereklidir. Diyette düşük çinko alımı, testosteron
dahil birkaç hormonun kandaki düzeylerinin düşmesine
sebep olmaktadır
5.     Çocukların normal gelişme büyümeleri için
gerekli olduğu kabul edilmiştir.“
6.     Yorgunluk ve yorgunluğun azaltılmasında etkili
olduğu kabul edilmiştir.
7.     Saç ve tırnakların yapımında önemli bir
etkisinin olduğu kabul edilmiştir.
8.İnsan metabolizmasında önemli yeri olan "çinko,
metabolizmanın çeşitli enzimlerinin bir elementi veya
kofaktörü olarak çalışır. Bu yüzden eksikliğinde
antioksidan etkiyi düzenleyen enzimlerin çalışması
zarar görür. Hücre yenilenmesinin zarar görmesi
anlamına gelir. Bunlar; Nükleik asitlerin yanı sıra
proteinler, karbonhidratlar ve lipitler: alkol
dehidrojenaz, süperoksit dismutaz, DNA polimeraz, RNA
polimeraz, alkalin fosfatazlar, karboksipeptidazdır.
Ayrıca 200'den fazla enzimin aktivitesinde yer alır.
Medikal Estetik Hekimi
Dr. Seran Göçer
www.drserangocer.com
Facebook: @drserangocer
Instagram: @serangocer
Youtube - Dr. Seran Göçer


__________________
mondestore
Yukarı Dön Göster dean534's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: dean534 Ziyaret dean534's Ana Sayfa
 

Eğer Bu Konuya Cevap Yazmak İstiyorsanız İlk Önce Giriş
Eğer Kayıtlı Bir Kullanıcı Değilseniz İlk Önce Kayıt Olmalısınız

  Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazıcı Sürümü Yazıcı Sürümü

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Powered by Web Wiz Forums version 7.91
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

Bu Sayfa 0,0938 Saniyede Yüklendi.