teknomag Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 23-Nisan-2011 Ülke: Türkiye Gönderilenler: 3
|
Gönderen: 14-Mayıs-2011 Saat 13:59 | Kayıtlı IP
|
|
|
Oyunlar
Çocuklar için yeni oyunlar oynamak, başkalarının diretmesiyle olmayacak bir durumdur. Başkasının zorlamasıyla oynanacak bir oyun çocuğa keyif ve heyecan vermez. Çocuklar oynayacağı oyuna kendi karar vermeli, verdiği karar sonucunda oyunu oynamalıdır.
Oynadığı en güzel oyunlar ile oyunu bozacak, yanlış bir durum veya hareket yapmadığı sürece çocuğun oyununa müdahale etmemek gerekiyor. Oyun çocuklar için gerçek yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Çoğu zaman gerçek yaşamda gördüğü olayları oynadığı en güzel oyunlara yansıtır.
Bedava oyunlar, her açıdan çocukların gelişimine yardımcı nitelikte olmalıdır. Kesinlikle sınırlama ve yasak getirmek, yanlış bir davranış olacaktır. Bu şekilde yapılan bir davranış, çocuğun gelişimine zarar verici nitelik yaratacaktır. Çocukların oynadıkları yeni oyunlar, oyun esnasında kullandığı nesneler, oyun içerisindeki hal ve hareketleri onun ruh halini ve kişiliğini yansıtır.
Çocuğunuzun oynadığı en güzel oyunları gözlemleyerek onun, o anki ruh halini az da olsa saptayabilirsiniz. Çocuğunuz oyun esnasında gürültü yapıyor, etrafı dağıtıyor, üzerindeki elbiseyi kirletiyor diye ona engel olmamalısınız. Bu, çocuğa özgürlüğünün kısıtlandığını düşündürür.
Bu kısıtlamaları yapmamak için çocuğunuza uygun bir oyun alanı hazırlamalısınız. Çocuğunuz oyun esnasında kendini özgür hissedeceği için oynadığı süper oyunlar sayesinde daha çok rahatlayacaktır.
Çoğunlukla 15 yaş ve altı çocuklarda, duygusal zekânın gelişme dönemidir. Bedenen ve zihnen en hızlı gelişme döneminin olduğu bu yaşlar çocuklar bedava oyunlar ile kendi gelişimlerine katkı sağlamalıdır. Fakat ruhsal durumunu ve sağlıklı sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek oyunlardan da uzak durmalıdır. Buna maruz kalan çocuklarda duygusal zekânın normal gelişimi gecikmektedir.
Çocuklar ergenlik dönemine uygun en güzel oyunlar ile zaman geçirebilir. Bu oyunlar ile iyi ve kötüyü ayırt etme deneyimleri yaşayabilirler.
Genel anlamda, bilgisayar oyunlarının, çocuklar ve gençler üzerinde, sokakta oynadıkları; saklambaç, körebe, yakan top vb. oyunlar gibi sakinleştirici, otokontrol ve sorumluluk davranışlarını geliştirme gibi olumlu etkileri görülür.
|