Gönderen: 21-Nisan-2010 Saat 00:35 | Kayıtlı IP
|
|
|
Arkadaşlar bu yazımda, tasarımlarımızda hepimizin artık en büyük sorunlarından biri olan Internet Expolorer'da düzgün görünen sitemizin Firefox, Google Chrome, Opera vs. tarayıcılarda farklı görünmesi sorunundan bahsedeceğim.
Eskiden sadece Internet Explorer vardı, tasarım kodlamasını yalan yanlış yapsak da tarayıcı doğru gösterdi mi tasarımı tamamlanmış sayardık. Ama artık işler biraz değişti. Firefox, Google Chrome, Opera vs. gibi tarayıcıların artık hatrı sayılır bir kullanıcı kitlesi var. Bu yüzden de artık sitemiz bu tarayıcılarda da düzgün görünmeli.
Bunun içinde en doğru yöntem doğru kodlama, doğru tasarım. Doğru bir tasarımda tarayıcılar arasında farklılıklar asgariye inecektir. Fakat bazen öyle durumlar oluyorki, insan saç baş yolabiliyor. Böyle durumlarda da benim tercih ettiğim yöntem tarayıcıya göre CSS.
Peki nasıl olucak bu iş? Panik yok anlatıyorum: 
Öncelikle şunu belirtmeliyimki , yazılımı bize sunan "Rafael Lima"dır. Ben şu an sadece Türkçe çevirisini yapıyorum.
Orjinal sayfa: http://rafael.adm.br/css_browser_selector/
1) Aşağıdaki js motorunu bilgisayarınıza indiriniz. 2010-04-21_002118_css_browser_selector.rar
2) Sayfanızda <head> </head> kodları arasına js motorunu tanıtınız:
<script src="css_browser_selector.js" type="text/javascript"></script>
3) Bu tanımlamayı yaptıktan sonra uygulamayı style kodlarınızda aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.
------"STYLE_DEGISKENI" başlıklı style kodu tanımlanıyor----
.STYLE_DEGISKENI{ BORDER: #000000 0px solid; }
------"STYLE_DEGISKENI" başlıklı style kodu Google Chrome tarayıcısı için tekrar tanımlanıyor----
.chrome .STYLE_DEGISKENI{ BORDER: #000000 0px solid; }
------"STYLE_DEGISKENI" başlıklı style kodu IE 6 tarayıcısı için tekrar tanımlanıyor----
.ie6 .STYLE_DEGISKENI{ BORDER: #000000 0px solid; }
---------------------
Tüm tarayıcıların tanımlama listesi:
ie - Internet Explorer (Tüm Versiyonlar) ie8 - Internet Explorer 8.x ie7 - Internet Explorer 7.x ie6 - Internet Explorer 6.x ie5 - Internet Explorer 5.x gecko - Mozilla, Firefox (Tüm Versiyonlar), Camino ff2 - Firefox 2 ff3 - Firefox 3 ff3_5 - Firefox 3.5 opera - Opera (Tüm Versiyonlar) opera8 - Opera 8.x opera9 - Opera 9.x opera10 - Opera 10.x konqueror - Konqueror webkit or safari - Safari, NetNewsWire, OmniWeb, Shiira, Google Chrome safari3 - Safari 3.x chrome - Google Chrome iron - SRWare Iron
Görüldüğü gibi uygulamanın kullanımı oldukça basit. Takıldığınız yerler olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.
|