b.a.f. Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 27-Temmuz-2010 Ülke: Turkiye Gönderilenler: 2855
|
Gönderen: 03-Haziran-2014 Saat 06:02 | Kayıtlı IP
|
|
|
Eskiden annelerimizin yemek tariflerinin içinde yazılı olduğu defterleri
olurdu. Bu defterlerin içerisinde hangi malzemenin kaç ölçek katıldığı,
ateşin şiddeti, fırının derecesi, beklenilmesi gereken zaman, kıvam vb.
bilgiler vardı. Bu defterler çok kıymetliydi çünkü gizli tarifler
barındırırdı. Daha sonra bu tarifler ünlü aşçılar tarafından kitap
haline getirildi ve piyasaya sürüldü. Tabii ki bu kitaplar hayatı
kolaylaştırsa da gizli tarif denen olguyu yok etti. Yani herkesin evinde
aynı, bilmem kim ustanın yemek tarifleri
kitabı olmaya başladı. Bu da herkesin evinde aynı yemeğin aynı tarzda
ve ölçüde pişmesine aracılık etti. Bu yazımızda teknolojinin gelişmesi
ve buna yönelik imkanların artması, hayatımıza ne ölçüde fayda ya da
zararı birlikte getirdiğini anlatacağız.
Son zamanlarda herhangi bir kitapçıya gittiğimde yemek tarifleri
kitaplarını gördüğüm zaman aklıma hep şu sorular geliyor, 100.000 baskı
yani 100.000 evin tek tipleşmesi demek mi? Ya da yeni lezzetler başlıklı
kitap, bizim anneden kalma eski lezzetleri unutturur mu? Aslında
kitapların çeşitlilik anlamında çoğalması tek tipleşme açısından
faydalımı yoksa zararlımı?
Hayatımıza teknolojinin girmesi belki de popüler kültür gibi tek
tipleşmeyi, yukarıda saydığım sebeplerle arttırmış olabilir fakat
internet aracılığıyla başka annelerinde pasta tariflerini
öğrenebilir, onlarından mutfağından, damak tadından faydalanmış oluruz.
Yani internet yemek siteleri ile, bu bilgileri çoğul olarak bize sunar.
Mutfağımdaki lezzetler başlığı ile her evin mutfağını kendi evinize taşıyabilirsiniz.
Site adresi : http://www.mutfagimdakilezzetler.com
|